Kontantinsats

Kontantinsatsen är den del av bostadens pris som du måste betala själv, antingen med sparade pengar, pengar från en tidigare bostadsförsäljning eller genom ett kontantinsatslån. Enligt Finansinspektionens regler måste kontantinsatsen vara på minst 15 % av bostadens värde.

Varför ska jag betala kontantinsats?

2010 införde Finansinspektionen bolånetaket som säger att ett bolån högst får täcka 85 procent av värdet på bostaden du vill köpa. Som köpare måste du alltså själv bekosta de resterande 15 procenten. Syftet med bolånetaket är att skydda låntagare från att ta större lån än vad de kan hantera, och att dämpa effekterna av eventuella prisras på bostadsmarknaden.

Tänk på! De flesta banker och långivare vill veta hur du kommer finansiera kontantinsatsen innan de beviljar dig bolån, så se över dina ekonomiska förutsättningar i god tid innan du ansöker.

Det bästa är om du har sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna finansiera kontantinsatsen själv, eller om du kan använda pengar från en tidigare bostadsförsäljning. 

Så kan du spara ihop pengar till kontantinsatsen – våra 5 bästa tips

  • Öppna ett sparkonto. Det bästa är om du kan spara pengarna i ett fasträntekonto som ger bättre avkastning. Tänk dock på att bankerna kräver att du har ett visst sparkapital för att få öppna ett fasträntekonto, även om minimigränserna varierar mellan olika banker.
  • Dra ner på din vardagskonsumtion. Gör en liten sammanställning av vad du brukar lägga pengar på i vardagen och fundera på vilka utgifter du kan dra ner på. I alla fall under tiden du sparar.
  • Sätt upp mindre delmål i ditt sparande. För att du ska hålla motvationen uppe är det bättre att sätt mindre mål under tiden du sparar. 
  • Försök hålla dina boendekostander så låga som möjligt. Om det är möjligt kan du försöka dela bostad med en kompis eller släkting under tiden du sparar för att hålla dina bostadskostnader så låga som möjligt.
  • Var ihärdig med sparandet och ha tålamod. Bitvis kommer ditt sparande säkert kännas motigt, men det gäller att ha tålamod och fortsätta kämpa på. När du väl sätter nycklarna i dörren på helt egna bostad kommer du få belöningen för ditt slit.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Ja, man kan låna till kontantinsatsen. Ett kontantinsatslån är egentligen ett helt vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. I teorin kan du ta kontantinsatslån på upp till 600 000 kronor (många långivares maxbelopp för privatlån), men det är långivarens bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga som avgör hur mycket du får låna i slutändan

Tänk på! Tar du både bostadslån och kontantinsatslån måste du ju betala ränta och amortering på två lån ett tag framöver. Fundera på om din ekonomi verkligen klarar det innan du ansöker.

Något som är viktigt att tänka på innan du ansöker om kontantinsatslån är att räntan ofta är högre än för själva bostadslånet, och återbetalningstiden betydligt kortare. Att låna utan säkerhet innebär större risk för långivaren, vilket de ofta försöker kompensera för genom att ta en högre ränta.

För att få låna pengar till kontantinsatsen finns det vissa grundkrav du måste uppfylla, och dessa gäller hos i stort sett alla banker och långivare.

För att få låna till kontantinsatsen ska du

  • Vara över 18 år och folkbokförd i Sverige.
  • Ha en regelbunden inkomst (och ibland ha en viss års- eller månadsinkomst)
  • Helst vara fri från betalningsanmärkningar (undantag kan göras i vissa fall)
  • Vara fri från aktiva skulder hos Kronofogden

Om du vill ansöka om lån till kontantinsatsen är det viktigt att du först berättar det för banken du ska ta ditt bolån hos. Det är nämligen inte helt säkert att de accepterar att du tar ett kontantinsatslån. 

Räkna ut vad du ska betala i kontantinsats

Bestämmer du dig för att låna till kontantinsatsen och din bank godkänner att du gör det, är det dags att ansöka. Och då behöver du ju veta hur mycket pengar du ska ansöka om. Använd vår kalkylator här nedanför och få svar direkt.

Kontantinsats

kr
%

Kontantinsats

kr

Kan man köpa hus eller lägenhet utan kontantinsats?

Nej, oavsett om du tar ett huslån eller ett lån för att köpa lägenhet, det villl säga ett bostadsrättslån, måste du lägga en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens marknadsvärde. Bolånetaket på max 85 procent gäller för alla nya bolån.

Kan jag betala mer än 15 procent i kontantinsats?

Ja, om du har lyckats spara ihop tillräckligt mycket pengar för att lägga mer än 15 procent i kontantinsats är det bara en fördel. Ju större del av bostadsköpet du själv kan stå för, desto lägre blir dina räntekostnader.

Vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Många använder kontantinsats och handpenning synonymt, men det är inte samma sak. Handpenningen ligger vanligtvis på 10 procent av köpeskillingen, och den ger du som en slags deposition till säljaren i samband med kontraktsskrivningen. Kontantinsatsen måste du kunna betala för att över huvud taget få ett bolån beviljat, och den betalar du i regel in samma dag som du får tillträde till din nya bostad.